El milà reial és un dels rapinyaires més característiques per la seva gran agilitat i maniobrabilitat en l’aire, això es degut a la seva morfologia i a la forma de la seva cua.
Actualment la seva espècie està declarada en perill d’extinció, malgrat que no resulta difícil veure’l, ja que normalment el podem trobar en espais agro-forestals de mitja muntanya (400-1800 m) amb presència d’arbres caducifolis.
A l’hivern és més abundant doncs arriben els exemplars que crien a centre i nord d’Europa. En aquesta època es concentren per a passar la nit en jocs o dormidors, per aquesta raó cada any es realitza un cens simultani a Catalunya de milà reial i conèixer l’estat aproximat de la seva població. Aquests darrers censos indiquen peròun descens de la població , en alguns llocs d’espanya han desaparegut jocs, també tenint en compte que a l’hivern la població es mou a la recerca de l’escàs aliment recorrent el territori a la recerca d’abocadors, d’on aconsegueixen part de l’aliment.
I per què diem que és facultatiu, perquè malgrat ser rapinyaire i capturar petites preses (ratolins, serps, etc.) també pot menjar animals morts en major quantitat i periodicitat que d’altres rapinyaires.
Fuji XT2 Fujinon 100-400 ISO 400 f5.0 1/2000
