Aufrany

Un dels aliments de l’#Aufrany són els excrements de vaca, contenen una gran quantitat de carotens que li dónen aquest vistós color groc al bec, però a més amb aquesta acció llença un missatge a les femelles, i és que el seu sistema immunològic és capaç de resistir a les bactèries que contenen els excrements i per tant pot ser transmès als descendents, una important característica que afavoreix la reproducció.

Però coneixeu l’origen del seu nom científic? Neophron Percnopterus, o almenys això diu la mitologia grega….

Neofron (Neophron) és el nom del fill de la bella Timandra (Timandrea). Aquesta, que era vídua, és l’amant ocasional d’Egipi (Aegypius), un personatge de la mateixa edat que Neofrón, i amic d’aquest, els pares del qual són Búlide (Bulis) i Anteo (Antheus).

Neofró, fart dels esforços amorosos de la seva mare amb el seu amic Egipi, decideix donar-li un escarment a l’amant de la seva estimada progenitora, i enganya Búlide perquè esperi a la casa de Timandra, vestint-la fins i tot de manera semblant a ella. Com era d’esperar, Egipi acudeix a la seva cita furtiva, de nit i d’amagat, i jeu amb la que se suposa que és la seva amant, Timandra, tots dos adormits fins al matí. Búlide probablement pensava que s’havia ficat al llit amb el seu marit Anteo, quan desperta al matí per descobrir horroritzada que qui dorm al seu costat després de la nit de passió és el seu fill Egipi…

Per a més drama, Anteo és advertit pel mateix Neofró de l’episodi d’engany i incest de la seva dona i el seu fill, i boig de gelosia i de dolor, marxa a la recerca del fill per arrencar-li els ulls. Davant d’aquesta bojeria els déus intervenen per evitar el vessament de sang, la venjança i la massacre que s’esperava després de l’ardit de Neofró. En algunes versions és Apol·lo, però en la majoria és Zeus, molt donat a les transformacions en animals, el que decideix solucionar-ho tot transformant els personatges en aus. D’aquesta manera Neofron i Egipi queden transformats en voltors, mentre que Búlide passa a ser una garsa, un torlit o algun tipus d’au aquàtica, i Timandra és convertida en un petit i colorit ocell (probablement una mallerenga). L’únic que s’escapa de convertir-se en au és Anteo.

Fujinon 100-400 Fiji XT-2 ISO 250 f8 1/200

One Reply to “Aufrany”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: