Cerambícids.

Diu la Viquipèdia que “els cerambícids o escarabats longicornis (#Cerambycidae) són una família de coleòpters polífags amb antenes molt desenvolupades, sovint més llargues que el cos”.

Els cerambícids constitueixen una família de coleòpters molt diversa, amb
més de 35.000 espècies descrites al món, moltes
espècies imiten la forma i els moviments d’altres espècies de coleòpters, fins i tot
altres famílies d’insectes, com els himenòpters.
Moltes espècies d’aquesta família són saproxilòfags, es a dir depenen dels
arbres vells i de la fusta morta per al desenvolupament de les seves larves.

Per tant i això és el més fascinant, coneixent els tipus de cerambícids d’una zona és possible avaluar l’estat
de conservació de l’hàbitat on apareixen, aquesta informació es clau per intervenir, o no en certs habitats per la seva recuperació.

Els cerambícids estan especialitzats en diferents tipus de fusta, i els noms comuns molts cops ens donen pistes, com el cas del banyarriquer del roure. Un exèrcit que coopera amb fongs i altres microorganismes per començar la descomposició d’un arbre mort o caigut; la segona fase útil dels arbres, la seva mort; juntament també amb altres insectes.

Coma curiositat entre els molts actors en aquest procès, podem trobar un tipus d’escarabat (#Scolitinae) l’escarabat de l’ambrosia. Sabem que aquest escarabat forada el tronc d’un arbre per fer una galeria a la fusta que protegeixi la seva posta. A mesura que excava la galeria va dispersant espores de fongs de l’ambrosia que alimentaran les larves. Quan perforin un altre arbre, els escarabats adults seran vectors de transmissió de les espores del fong cap un nou hàbitat. Uns fongs que també participaran en la descomposició de l’arbre. Aquest mutualisme entre insectes i fongs de l’ambrosia podria tenir milions d’anys d’antiguitat.

Aquest treball de descomposició és fonamental per al reciclatge dels nutrients i el seu retorn al sòl, la bona salut del bosc i el seu equilibri, molt important per seguir sent un hàbitat d’infinitat d’espècies, que al mateix temps el mantenen en bon estat.

Plocaederus sp.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: