La fantàstica guineu

Comencem aquest any parlant del depredador mamífer més abundant en tot el món.

Aquest animal com ja sabem te una oïda i un olfacte excepcionals, però uns estudis han demostrat que també utilitza el camp magnètic de la terra per caçar, si bé ja hi ha d’altres espècies que també el fan servir per orientar-se, com es el cas de les aus migratòries.

Aquestes posseïxen una proteïna a la retina, als bastons, anomenada criptocrom i sensible a la llum blava, el seu funcionament es basa en la posició de dos radicals col·locats inversos aquesta proteïna els permet veure el camp magnètic terrestre. L’explicació és mes complexa, però la clau es que el camp magnètic terrestre entra o surt de la terra amb certa inclinació i els criptocroms s’activen quan estan alineats amb aquest, partint d’aquesta dada l’animal pot saber a la distància que es troba una presa si la veu al centre de la zona fosca del seu camp visual, que seria la zona alterada pel camp magnètic.

Un cop alineat sap distància i en el cas de que hi hagi neu, fondària, d’aquesta manera pot realitzar un salt en picat cap a un punt determinat en la neu per capturar la seva presa, sense oblidar que també posseeix una gran oïda i un gran olfacte, així efectua doncs l’atac perfecte, segur que molts heu vist aquell vídeo en que la guineu es llença de cap a la neu i captura un rosegador que passava per sota.

Si voleu saber més sobre aquesta gran capacitat de la guineu podeu visitar la Revista Síntesis i ho trobareu molt més extens i amb algun dibuix que us ajudarà a entendre les claus d’aquest gran sentit magnètic!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: