La llana

Ara al desembre, el trencalòs ja comença a finalitzar i perfeccionar la construcció del niu, una construcció que haurà començat a finals d’Octubre amb la prospecció de nous llocs i revisió dels vells. La preferència son les cavitats tot i que pot ser que per la seva manca triï grans repises. La orientació sembla que hagi de ser una factor determinant i cabal, però varia fins al punt que només un 45% estan orientats a sud sud-est, variant en funció del territori i la seva climatologia. Durant aquest període es fàcil veure’l portar material amunt i avall per acabar la construcció del que serà la llar dels dos polls que porti al món. 

Els materials més comuns son branques seques que poden arribar a mesurar fins a un metre per acabar fent un niu que rondarà els 2 metres cúbics, serà doncs entre desembre i gener quan el podrem veure portant el material que serà la base on covaran els ous els dos individus, molsa, llana d’ovella i pells d’altres animals per fer un llit tou  que protegeixi el preuat tresor, una posta de dos ous que tindran entre 3 i 5 dies de diferència i que covaran durant uns 55 dies. Els ous eclosionaran  entre febrer i març, en ple hivern, i amb una diferència d’uns 5 dies entre el primer i el segon, aquesta diferència serà la que farà que el primer, més viu i espavilat reclami amb més contundència el menjar, una contundència que el farà agressiu contra el més petit i dèbil que acabarà devorat pel més gran. 

Per aquest motiu, la nostra manera de donar una empenta a aquesta gran au, i potser facilitar la colonització de nous territoris propers, és concentrar en dos punts de pas habitual, manyocs de llana d’ovella, intentant així que els trobi prop d’on troba aliment i triï aquella zona per començar a fer el niu i establir-se, sobretot si son nous individus.

Adult de trencalòs transportant llana al bec.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: