Els serveis ecosistèmics són aquells beneficis que un ecosistema aporta a la societat i que milloren la salut, l’economia i la qualitat de vida de les persones.
Un dels serveis ecosistèmics que ens ofereix la natura és, gràcies als voltors, l’eliminació de cadàvers.
En tot el món hi ha 23 espècies de voltors, quatre de les quals les podem trobar a Catalunya, evidentment un dels llocs és a la Muntanya d’Alinyà. Un d’ells, el voltor negre, de nou, fruit d’un projecte de reintroducció des del 2010, a Alinyà en coordinació amb la Reserva de Caça del Boumort.
L’objectiu, completar l’equip sanitari que conformen els quatre voltors, equip que fa possible el servei ecosistèmic que l’èsser humà necessita per mantenir el seu benestar i salut, i si salut.
No ens oblidem que l’èsser humà viu a la terra perquè la natura hi és present i de moment fa la seva funció de manteniment i regeneració d’hàbitats amb ecosistemes que ens permeten respirar, menjar i viure.
I els voltors qué?…
Cada dissabte expliquem moltes coses sobre els voltors a Alinyà, però una de les que jo vull que la gent entengui i comprengui és la importància d’aprendre i entendre perqué els voltors son tant importants i necessàris, i evidentment per què cal preservar la natura.
Doncs bé els voltors a part de NO atacar, ja ho explicarem un altre dia, mengen animals morts, cadàvers que troben a la muntanya i que han mort per diferents causes, alguns d’aquests animals poden ser domèstics, ramaderia extensiva, i aquí ve el primer greuge, i és que de vegades poden haver estat medicats amb diclofenac, un potent antiinflamatori per tractar lesions musculars i dolor crònic a raó de 2,4 mg per kg de l’animal, feu números…
Hi ha massa estudis que demostren que aquest medicament és mortal per als voltors, a Àsia van morir mil·lions de voltors pel seu ús en vaques, i aquí tanquem el tema vobí per anar al que ens interessa.
Que passa si desapareiexen els voltors, i per tant per qué és important que els conserven i protegim.
En el procés de descomposició d’un cadàver interven bacteries, fongs, virus i paràsits…etc, però l’agent infecciós més comú i que ens pot transmetre malalties es el virus.
Sense voltors moltes malalties circularien lliurement per l’aire, n’hi ha més de 80!…moltes d’elles les podem trobar en països subdesenvolupats, imagineu alguna d’aquestes malalties , bé virus, com la ràbia, la tularèmia, o l’àntrax campèssin lliurement per la nostra admirada i espectacular natura sense control alguns d’aquests bacteris podrien filtrar-se per acció de la pluja, en algún dels aqüífers dels que s’abasteixen moltes poblacions, però no és només això, peixos, mosques, cargols, polls, puces etc son portadors d’organismes contagiosos entre molts altres, i aquí comença la cadena….i la malaltia és converteix en pandèmia en qüestió de dies.
Això està clar que és un supósit però penseu-hi, i si estem al segle 21 i això segurament ho podriem preveure i control·lar, no beuríem aigua de l’aixeta, ni tant sols per glopejar!…si com quan viatgem a algun dels països on no hi ha prou control sanitari. I hauríem de estar hiper vacunats, confiar en que tothom fa el mateix o sortir al carrer amb mascaretes per si un cas, i el pitjor i que casi bé ja passa ara, dependre de la “bona fe” de les empreses farmacèutiques.
Imagineu quin canvi en les nostres vides, un canvi que es pot evitar amb la conservació d’espècies com el voltor, amb el respecte a la natura, amb el sentit comú i la coherència quan ens hi trobem gaudint d’ella.
Per qué si he posat d’exemple una vaca, però també es moren altres animals com isards, guineus, conills, llebres, cabirols…i tots ells necessiten un hàbitat en bones condicions, és tot un cercle, el cercle de la natura i de la vida, no siguem nosaltres qui el destruïm, ja que així no només condemnem la natura i el planeta sinó tot la vida que aquesta sustenta i de la qual en som part nosaltres. Tot èsser, per petit que sembli té un afunció important en el seu hàbitat per l’equilibri de l’ecosistema encara que no ho valorem o coneguem.
