Fractals.

La natura em fascina en tots els seus aspectes, és un món complex i perfecte que sembla que coneixem però del que cada dia en descobrim més coses, i això que no ens hi hem posat.
Amb un bon objectiu macro i observació ens endinsem en un món desconegut i únic, però no només a nivell d’éssers vius sinó molt més enllà, la natura en la seva perfecció es pot representar matemàticament, amb formules que no entendriem però que ens demostren un cop més que res es per què sí.
La primera mostra la trobem en la Llei de Ludwig i la succesió dels pètals de les flors, aquesta successió correspón a a la que en Fibonnacci anomenà la Sèrie Fibonnacci i que deriva de la coneguda Proporció àuria, https://ca.wikipedia.org/wiki/Secció_àuria, us en recomano la lectura i de manera més visual aquest vídeo https://youtu.be/kkGeOWYOFoA.
Però encara hi ha més i és on volia arribar abans de tot aquest embolic…Les fractals, una fractal és un objecte matemàtic de gran complexitat definit per algorismes simples, una fractal natural és un element de la natura que pot ser descrit mitjançant la geometria fractal. https://ca.wikipedia.org/wiki/Fractal#En_la_naturalesa
És simplement increïble que podem descriure elements de la natura amb algorismes matemàtics i series numerades i amb un ordre lògic, una fulla de falguera i fins i tot la rosada al glaçar-se esdevenen objectes geomètrics fractals, un cop més la perfecció de la natura ens deixa amb la boca oberta.
En el món dels fractals aquests s’anomen fractals oscil·lants tipus Júlia pseudo-simètrics amb constant única.
Si plantegem una fórmula per aquest fractal la constant única es Z, però això ens ho podria explicar molt millor un matemàtic.
El cas és que formen figures geométriques pseudo-simètriques, en aquest cas un hexàgon.
Imagineu doncs fins on arriba la natura que és capaç de crear aquestes formes geomètriques formulables matemàticament, en ocasions simètriques i en ocasions pseudo-simètriques, si la mateixa natura que ens envolta, la que fa crèixer arbres, rius, valls i fondalades amb una diversitat d’ecosistemes que passa desapercebuda per la majoria.
La molts cops banalitzada natura i reduïda a muntanyes i boscos per desconeixement és tant complexa en el seu funcionament i creació que calen complexes fòrmules matemàtiques per desgranar-la.
Aquí us deixo un exemple del fractal que us he comentat.
És o no impressionant i fascinant…..ha valgut la pena passar fred fent les fotos aquest matí vora el riu Segre.

Davidmsfoto ©

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: