Sempre em veuen

Isard, o per a molts amics Rupicapra rupicapra, pertànyen a la família dels ungulats de mida mitjana, d’una alçada de 70-80 cm i un pes de 25-40 kg. Fa salts de més de sis metres de longitut i quatre d’alçada.El pelatge es curt i de color castany, més clar durant la primavera i l’estiu, es caracteritzen per tenir bandes de pèl fosques que li van des del musell – travessant-li l’ull – fins a la zona de les orelles. La cua és curta i de color negre. Els Isards estàn adaptats a l’alta muntanya, sota les peülles hi tenen un coixinet esponjós, útil per aferrar-se a les superficies de les roques i del gel, el gran tamany del seu cor, un nombre elevat de eritrocits (glòbuls vermells) i el pelatge dens a l’hivern per reduir les pèrdues de calor. Viu en ramats d’entre 5 -30 o més individus, solen veure’s grups de mascles sols i ramats de famelles, cries i joves d’un any. LA famella es la que normalment sol dirigir el grup, sempre en previsió als atacs a les cries, molts cops trobem un mascle desplaçat del grup que fa de vigilant i avisa al grup del perll fent uns esbufecs força sorollossos. Els Isards realitzen desplaçaments estacionals d’altitud a l’alta muntanya a l’estiu, alimentan-se de herbàcies, gramínees i lleguminoses i a l’hivern a àrees més baixes on  s’alimenten de brots de coníferes  i altres.

Amb més oida que vista, qualsevol petit soroll els alerta i ajudas del seu olfacte ensumen el perill a distància, no sé com s’ho fan però tot i que acabo arrossegant-me pel terre sempre acaben veient-me, o sentint-me.

Davidmsfoto ©

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: