La línia P

La línia P, oficialment Organització defensiva del Pirineus, va ser una barrera defensiva construïda entre 1939 i 1948 per evitar que, depenent de les èpoques, els maquis, la Alemanya nazi o els aliats penetressin al territori espanyol. Es componia teòricament d’uns 10.000 búnkeres, dels quals uns 6.000 van ser acabats. Cap a 1980 es van abandonar definitivament. Després de finalitzar la guerra civil espanyola, el govern del general Franco decideix construir una gran barrera defensiva en els Pirineus, en alguns casos molt similar a les existents en la resta del continent. Aquesta barrera aniria des del Mediterrani fins al Cantàbric, aproximadament 500 km d’assentaments fortificats.

Així doncs ens trobem enmig d’aquesta famosa línia P, i la prova la veiem en molts punts de les nostres carreteres, la Seu-Puigcerdà, la Seu-Andorra..etc…però hi ha d’altres que resten amagats, com ell del parc de búnquers de Martinet – Montellà, i d’altres que resten amagats per les nostres muntanyes, normalment prop dels turons i llocs elevats. Aquest matí he tingut la sort d’estar-hi en uns que restaven amagats per la vegetació i l’oblit de la gent de la zona i que es van retrobar arràn d’unes feines de neteja de bosc. Es tracta de tres petits túnels d’uns 2 metres d’alçada i uns 6 de llarg, possiblement per encabir-hi entre tres i quatre persones que devien fer-hi torns de vigilància en el búnquer que hi ha a tocar, el temps i la vegetació han fet que la natura vagi pujant de nivell i faci que aquests túnels vagin quedant en un nivell per sota terra, el que ve a dir que possiblement amb el pas del temps aniran desapareixent. Son obres curioses de contemplar per la seva construcció i el fet que es troben sempre en llocs de difícil accès.

Un altre cop ens trobem que dins del Pirineu tenim un patrimoni històric que ens mostra la importància del nostre territori i que amb el temps es va perdent, tot ique en aquest cas es tracta d’un patrimoni modern, no deixa de ser un patrimoni que forma part de la nostra història i en el que hi van participar la gent del nostre territori.

Us en deixo doncs una imatge d’aquest búnquers i dels túnels.

Més informació sobre la línia P: La línia P

Davidmsfoto
Davidmsfoto
Davidmsfoto
Davidmsfoto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: