Despoblat de la Freita ( VII )

Aquesta tarda a tocat la Freita, aquest poble tot i no estar molt lluny de la Seu, està en molt mal estat, les cases només conserven el murs i l’accés a l’església es gairebé impossible. L’any 1991 restava el darrer habitant en aquest poble, suposadament un pastor.
Veiem però, que tot i que el cementiri no es molt gran hi ha ben be una quinzena de creus visibles, faltaria netejar els matolls per tenir una visió mes clara.
L’església està dedicada a Sant Joan i es d’origen romànic, com dic l’accés es casi impossible, el carreró que hi arriba està replet d’esbarzers i ortigues, només la persistència permet arribar-hi.
Com que possiblement un dia caigui, he de ser persistent, l’església presenta una planta d’una sola nau amb un petit presbiteri. Una cosa que m’ha xocat es trobar restes d’ossos humans al terra de l’església, imagino que les guineus o altres bestioles han aprofitat el poc que quedava d’ells.
Com a l’església de Solanell els arcs del sostre no han pogut aguantar el pas del temps i part d’ell ha caigut, deixant al descobert l’estructura de fusta de la taulada. Un fet que condemna l’església a la seva total desaparició.
Prop de la Freita hi trobem una creu de terme, per una banda hi diu: “Santa Creu de Tost” i per l’altre: “Digna creu de la Freita”. Fins aquí s’estenien les terres del senyor Arnau Mir de Tost, d’aquest lloc on trobem avui la creu sabem que a tenir lloc una de les últimes batalles de la tercera guerra carlina.

Poble de la Freita.

Església de Sant Joan amb el cementiri en primer terme.

Creu de terme de la Freita

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: